Перейти до основного вмісту

Легальні способи отримання коштів за програмки із маркетів на прикладі Google Play

В цей час кожен хто вміє та має бажання розробити та продати свою програму через відповідний маркет (в тому числі через Google Play), може вільно це робити. Не буду зупинятись на технічній стороні реєстрації у маркеті та подальшій технічній співпраці, оскільки це не є метою публікації.
Поговоримо про можливі легальні способи отримання коштів за продані програми (права на їх використання).


Спосіб №1: фізична особа
До або після реєстрації у маркеті, відкриваємо валютний рахунок (в доларах ) у банку. Як правило банк надасть вам картку під цей рахунок і у вас буде можливість знімати кошти у банкоматі. Кошти ви зможете знімати у валюті або у гривні на ваш вибір. Для банку не буде потрібно жодних  документів для зняття коштів, окрім що у касі банку буде потрібний паспорт.
Податки:
Платником податку є:  фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи; (пункт 162.1.1. Податкового кодексу - далі ПК)  Об'єктом оподаткування резидента є: іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. (пункт 163.1.3. ПК)
Розмір податку становить -15%, якщо сума доходу перевищує 10 * 1218 (Мінімальна заробітна плата), то на суму перевищення 20%. (ст. 167 ПК)
Фізична особа, самостійно подає податкову декларацію за місцем реєстрацію, у податкову  за календарний рік,  до 01 травня наступного року ,а податок сплачує до 01 серпня. Тобто, за 2014 рік декларацію треба подати до 01 травня 2015 року, а податки сплатити до 01 серпня 2015 року. Декларація подається 1 раз за цілий рік. (ст. 179 ПК)
Крім цього треба оплатити єдиний соціальний внесок у розмірі 2,6% від суми отриманої як оплата за програми, підстава ч.8. ст.8 закону України “Про єдиний соціальний внесок”.
Перерахунок валюти у гривні для цілей оподаткування вираховується за курсом НБУ на день зарахування коштів на рахунок   у банку.
Ризики:
Вище наведена діяльність законом трактується, як підприємницька діяльність, а тому для її ведення необхідно обрати відповідну юридичну форму: фізична особа - підприємець або створення фірми (приватне підприємство, товариство з обмеженою відповідальністю, тощо).
Якщо не було зроблено вище вказаного, то існує об’єктивний ризик потрапити під санкцію ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
“Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання:
- тягне за собою накладення штрафу від двадцяти (340 грн.) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.
Вище вказані дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов'язані з отриманням доходу у великих розмірах, -
тягнуть за собою накладення штрафу від ста (1700 грн) до п’ятисот (8500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.
Примітка. Отримання доходу у великих розмірах має місце, коли його сума у тисячу (609 000,00 грн.) і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.”
Найбільший ризик полягає в тому, що держава конфіскує (забере у свою власність) отримані вами кошти, але це робиться виключно на підставі рішення суду.


Спосіб №2: фізична особа - підприємець (на спрощеній системі оподаткування).
До реєстрації у маркеті, відкриваємо валютний рахунок (в доларах ) у банку. Як правило банк надасть вам картку під цей рахунок і у вас буде можливість знімати кошти у банкоматі. Кошти ви зможете знімати у валюті або у гривні на ваш вибір.
Для банку буде потрібно: договір із вашим контрагентом (дозволяється роздрукований із мережі Інтернет із вашим акаунтом, що підтверджує вашу згоду на приєднання (підписання) договору; акт наданих послуг (дозволяється роздрукований, із електронної версії але має бути як мінімум підпис сторони контрагента). Зрозуміло, що це майже не можливо, але це є вимоги Національного банку та Державної фіскальної служби, а тому їх не можливо уникнути (допущено можливість спрощення по формі - без мокрих печаток та підписів).
Варто відзначити, що ці умови до форми документів, залежать від кожного конкретного банку, є такі що вимагають із оригінальними підписами.
Крім, цього оскільки ви будете отримувати валюту (долар або євро), то відразу 75% від суми буде перераховано по курсу НБУ у гривню, залишок 25% ви можете отримати або у валюті, або у гривні.  (переведеня валюти  є вимогою Національного банку).
Податки:
Фізична особа підприємець (на спрощеній системі), що продає права на користування програмою, підлягає до 3 групи.  Розмір податку становить 2% та  ПДВ або 4%, від суми коштів отриманих на рахунок у банку.
Витрати значення не мають. Розмір доходів у валюті визначається, шляхом переведення валюти у гривню на день її зарахування на рахунок у банку по курсу НБУ.
Податкова декларація подається що квартально, протягом 40 днів з дня  закінчення кварталу, а податок  оплачуються протягом 10 днів з дня подання декларації.
Крім цього треба оплатити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 34,7% від розміру мінімальної заробітної плати (1218 грн.), ст.8 закону України “Про єдиний соціальний внесок”. Оплата здійснюється по квартально, протягом 20 днів з дня закінчення кварталу, але звіт про сплату ЄСВ подається за календарний рік, протягом 40 днів (до 10 лютого).
Ліміт доходу становить 20 000 000,00 гривень.
Ризики:
Не отримання належних документів (договір та/або акт), як наслідок податкова служба застосує пеню за порушення валютного законодавства.
Не вірне обрання код КВЕД для діяльності, або отримання коштів не готівкою, а інший спосіб розрахунку (взаємно залік, тощо), від так буде застосовано ставка податку до таких доходів у розмірі 15% (20%).
Анулювання реєстрації платником єдиного податку, від так  буде застосовуватись ставка податку до доходів у розмірі 15% (20%).
Необхідність використовувати РРО із 01 липня 2015 року, що має додаткові адміністративні та організаційні перешкоди.
Спосіб №3: фізична особа - підприємець (на загальній системі системі оподаткування).
Фактично не використовується, оскільки вимоги для оформлення документів зберігаються, але ставка податку у розмірі 15% (20%) та необхідно застосовувати РРО, вести повну бухгалтерську та податкову звітність, для чого потрібний бухгалтер. Від так, характеристики, загальні, а плюсів фактично не має.
Ось так коротко …

Окремо розкажу про можливість отримання коштів на рахунок в іноземному банку

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Що робити, якщо біля житлового будинку будують багатоповерховий будинок ???

Якими нормами регулюються розташування багатоповерхівок біля приватного сектору, звичайного житлового будинку?    Згідно зі ст. 5 Закону України «Про основи містобудування» при здійсненні містобудівної діяльності повинні враховуватися законні інтереси та вимоги власників або користувачів земельних ділянок та будівель, що оточують ділянку забудови.    Відповідно, п. 3.13 державних будівельних норм ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільських поселень», відстань між житловими будинками, житловими і громадськими, а також між виробничими будинками треба приймати на основі розрахунків інсоляції та освітленості відповідно до встановлених норм та протипожежних вимог.    Між довгими сторонами житлових будинків заввишки  2-3 поверхи  треба приймати відстані (побутові розриви)  не менше 15 м , заввишки  4 поверхи і більше - 20 м , між  довгими сторонами і торцями з вікнами із житлових кімнат цих будинків - не менше 15 м.     У випадку розміщення 9-16-поверхових будинків сум

Порушення митних правил за новим Митним кодексом

Не минуло і року часу дії Митного кодексу України (почав діяти 01 06 2012 року), а громадяни та субєкти господарювання (фірми) вже відчули на собі "тягар" нових штрафів. Митні органи звітують про перевиконання в частині стягнення штрафів  і тим самим заповнють бюджет  України (так як сового часу це робили ДАІшники), у деяких випадках в цьому допомагають і судим, які на підстві складених протоколів митних органів виносять совї рішення. Проте давайте більш детально розглянемо процедуру штрафування. Глава 68 митного кодексу України  - Види порушень митних правил та відповідальність за такі правопорушення - регулює види порушента та відповідальність за них. Отже, митний кодекс встановив такі види порушень митних правил: - Стаття 468. Порушення режиму зони митного контролю, - Стаття 469. Неправомірні операції з товарами, митне оформлення яких не закінчено, або з товарами, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем., - Стаття 470. Недоставлення товар

Антикорупційна політика

Антикорупційне законодавство вже досить давно має суттєвий вплив на бізнес у світі. Особливо ж після прийняття Закону США «Про корупцію за кордоном» (FCPA) та Закону Великобританії «Про хабарництво» (Bribery Act), що визначили нову тенденцію до боротьби з хабарництвом на національному рівні, що часом виходить за межі кордонів відповідних держав та суттєво розвинули практику застосування процедур compliance . Серед міжнародного законодавства можна виділити: Конвенцію ООН проти корупції (2003 р.); Кримінальну Конвенцію Ради Європи про боротьбу з корупцією (1999 р.), Цивільну Конвенцію Ради Європи про боротьбу з корупцією (1999 р.), Двадцять принципів боротьби з корупцією (1997 р.), Модельний кодекс поведінки для державних службовців (2000 р.), Єдині правила протидії корупції при фінансуванні політичних партій та виборчих кампаній (2003 р.). Особливу увагу боротьбі з корупцією приділяє і Європейський Союз (Комюніке Європейської комісії від 28 травня 2003 р. щодо комплексної політики Єв