Перейти до основного вмісту

Бізнес у Польщі

Крок перший - відкриваємо компанію: що потрібно знати?
Найпоширеніша форма реєстрації компанії для іноземців - Sp. z o.o. (Товариство з Обмеженою Відповідальністю), так як вона не має особливих обмежень для іноземців.
Рекомендована кількість засновників ТОВ - дві юридичні та / або фізичні особи і більше. Це дозволяє оптимізувати податки, так як у випадку якщо у фірмі один засновник, додаткова оплата в соціальний фонд становить 1 200 злотих (300 євро) на місяць, а якщо засновників двоє, то цієї оплати немає.
Для відкриття ТОВ вам буде потрібно підготувати таку інформацію і пакет документів: П.І.Б., адреса прописки, копія закордонних паспортів всіх засновників фірми, анкету з назвою та видом діяльності створюваної фірми.
Мінімальний статутний капітал для відкриття ТОВ у Польщі (сума, якою ТОВ відповідає перед кредиторами), становить - 5000 злотих, за нинішнім курсом це близько 1 200 Євро.
Процес оформлення документів займає близько місяця.
У Польщі для ТОВ діють такі податки:
CIT - податок з доходів юридичних осіб 19%
VAT - податок з товарів і послуг 23% (ПДВ).
Дані необхідно передавати в податкову в кінці кожного місяця до 25-го числа.
Приміром на рахунок фірми зайшли гроші сумою 10 000 євро. Якщо ваш клієнт з Польщі, до цієї суми додається податок VAT - 23%. У випадку, якщо з цих 10 000 євро більше витрат у фірми немає, то в кінці місяця знімається 19% - податок на прибуток.
Інші витрати
Що стосується обов'язкових витрат, то мінімум раз на місяць оплачується інтернет - від 20 євро, оренда офісу - від 50 євро, і послуги бухгалтера - від 100 євро.
Як бути з візою? Враховуємо нюанси й тонкощі
Якщо ви засновник компанії
Після оформлення ТОВ, кожен із засновників отримує Національну польську візу (тип D), яка дає право перебувати в Польщі, в статусі резидента Євросоюзу, не більше 365 днів. Якщо надалі ваша компанія буде приносити прибуток і працевлаштовувати місцевих жителів, ви отримаєте вид на проживання в Польщі (Zezwolenia na pobyt czasowy w celu prowadzenia dzialalnosci gospodarczej).
Віза для працівників
Якщо ви забираєте співробітників з України. Для отримання робочої візи (тип D), необхідно оформити декларацію про намір доручення роботу іноземцю або дозвіл на працевлаштування в Польщі. Обмежень на кількість співробітників-іноземців, які працюють на одне ТОВ в Польщі немає. Надалі, щоб уникнути проблем з оформленням візи, працівники можуть отримати посвідку на проживання в Польщі (Zezwolenia na pobyt czasowy i prace).
Відкриваємо офіс: порядок цін на офіси та коворкінг
Почніть з оренди віртуального віддаленого офісу, вартістю близько 200 злотих (50 Євро) на місяць. Туди вам буде приходити пошта і ви організуєте там перші зустрічі.
Що стосується вартості оренди «реальних» офісів, то вона залежить від таких факторів, як територіальне розташування і стан будівлі. Приміром, офіс в новій офісній будівлі в центрі коштуватиме в середньому 15-30 євро за кв. метр.
Вартість такого офісу в центрі Жешува - 50 злотих за 1 кв. метр.
Оренда офісу ближче до околиці міста в будівлях рівня «старші», вийде в межах 8-10 євро за кв. метр.
Коворкінг-простір зараз набирає популярність в Польщі. Середня ціна за роботу однієї людини в коворкінг становить 100-110 євро на місяць.

за даними сайту ліга блоги

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Що робити, якщо біля житлового будинку будують багатоповерховий будинок ???

Якими нормами регулюються розташування багатоповерхівок біля приватного сектору, звичайного житлового будинку?    Згідно зі ст. 5 Закону України «Про основи містобудування» при здійсненні містобудівної діяльності повинні враховуватися законні інтереси та вимоги власників або користувачів земельних ділянок та будівель, що оточують ділянку забудови.    Відповідно, п. 3.13 державних будівельних норм ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільських поселень», відстань між житловими будинками, житловими і громадськими, а також між виробничими будинками треба приймати на основі розрахунків інсоляції та освітленості відповідно до встановлених норм та протипожежних вимог.    Між довгими сторонами житлових будинків заввишки  2-3 поверхи  треба приймати відстані (побутові розриви)  не менше 15 м , заввишки  4 поверхи і більше - 20 м , між  довгими сторонами і торцями з вікнами із житлових кімнат цих будинків - не менше 15 м.     У випадку розміщення 9-16-поверхових будинків сум

Порушення митних правил за новим Митним кодексом

Не минуло і року часу дії Митного кодексу України (почав діяти 01 06 2012 року), а громадяни та субєкти господарювання (фірми) вже відчули на собі "тягар" нових штрафів. Митні органи звітують про перевиконання в частині стягнення штрафів  і тим самим заповнють бюджет  України (так як сового часу це робили ДАІшники), у деяких випадках в цьому допомагають і судим, які на підстві складених протоколів митних органів виносять совї рішення. Проте давайте більш детально розглянемо процедуру штрафування. Глава 68 митного кодексу України  - Види порушень митних правил та відповідальність за такі правопорушення - регулює види порушента та відповідальність за них. Отже, митний кодекс встановив такі види порушень митних правил: - Стаття 468. Порушення режиму зони митного контролю, - Стаття 469. Неправомірні операції з товарами, митне оформлення яких не закінчено, або з товарами, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем., - Стаття 470. Недоставлення товар

Антикорупційна політика

Антикорупційне законодавство вже досить давно має суттєвий вплив на бізнес у світі. Особливо ж після прийняття Закону США «Про корупцію за кордоном» (FCPA) та Закону Великобританії «Про хабарництво» (Bribery Act), що визначили нову тенденцію до боротьби з хабарництвом на національному рівні, що часом виходить за межі кордонів відповідних держав та суттєво розвинули практику застосування процедур compliance . Серед міжнародного законодавства можна виділити: Конвенцію ООН проти корупції (2003 р.); Кримінальну Конвенцію Ради Європи про боротьбу з корупцією (1999 р.), Цивільну Конвенцію Ради Європи про боротьбу з корупцією (1999 р.), Двадцять принципів боротьби з корупцією (1997 р.), Модельний кодекс поведінки для державних службовців (2000 р.), Єдині правила протидії корупції при фінансуванні політичних партій та виборчих кампаній (2003 р.). Особливу увагу боротьбі з корупцією приділяє і Європейський Союз (Комюніке Європейської комісії від 28 травня 2003 р. щодо комплексної політики Єв